Cursus ‘Grote spirituele denkers’, november 2021 Kortrijk (B.)

Spirituele figuren in de Verlichting

 

De bronafbeelding bekijken

Isaac Newton

 

De 18de eeuw wordt ‘De eeuw van de Verlichting’ genoemd. In deze eeuw werd korte metten gemaakt met het bijgeloof, de rede en de feitenkennis ontfutselden eindelijk de geheimen aan de Natuur (of de Schepping). Maar dat is een erg eenzijdige voorstelling van de geschiedenis, de 18de eeuw kent ook een geheel andere kant, nl. de mystiek en de alchemie.

Zo staat Isaac Newton (1643-1727) met zijn ene been (de gravitatiewetten) in de Verlichting, met zijn andere been in de alchemie. De Franse mystica Madame Guyon (1648-1717) heeft zelfs volgelingen tot in het hof van Versailles. En de Duitse Verlichtingsfilosoof G.E. Lessing (1729-1781) is tegelijk lid van de vrijmetselaarsorde Stricte Observantie. Tot slot laten we ons licht schijnen op de Zweeds-Engelse Emanuel Swedenborg (1688-1772), geoloog én ziener: voor de één een zweverige gek, voor de ander een groot mysticus.

In deze cursus laten we aan de hand van deze vier figuren zien dat ‘De eeuw van de Verlichting’ nog een andere verlichting kent: de innerlijke verlichting of Erleuchtung naast de Aufklärung.

Ook wie de vorige reeks niet volgde, kan deze reeks volgen.

Data: 18 en 25 november, 2 en 9 december

Plaats: Avansa, Wandelweg 11, Kortrijk

Info: www.avansa-mzw.be

 

——————-

AANMELDEN
Als u belangstelling heeft voor deze cursus en zich wilt aanmelden, kunt u een email sturen naar: johnvschaik@skynet.be
Gaarne uw naw gegevens, de naam van de cursus en het aantal deelnemers vermelden. U krijgt bericht als uw aanmelding is ontvangen.

Contact

John van Schaik
Hendrik Consciencestraat 9
B-8530 Harelbeke
België
Tel. (0032)(4)76092195
johnvschaik@skynet.be

John van Schaik

Dr. John van Schaik is afgestudeerd op middeleeuwse mystiek en gepromoveerd op de katharen en de manicheeërs. Hij heeft veel gepubliceerd over gnostieke, mystieke en esoterische onderwerpen.

Esoterie

Het begrip esoterie staat voor het geloof in een kenbare geestelijke wereld die invloed heeft op de zichtbare wereld en andersom. Er is geen scheiding tussen stof en geest (monisme). De mens (mikrokosmos) beïnvloedt de geestelijke wereld (makrokosmos) en andersom.

Back to Top